Content | De dag beginnen met havermout is lekker, makkelijk en gezond.
Doe er teffvlokken bij en maak uw ontbijt extra gezond!
RECEPT Havermoutpap met teffvlokken Ingrediënten:
- ½ kop havermout
- 5 in stukjes gehakte cashewnoten
- 3 in stukjes gesneden dadels
- 3 eetlepels teffvlokken
- amandelmelk
- frambozen en/of blauwe bessen
- chiazaad
- kokosrasp
Bereiding:
Week de avond van tevoren de havermout, cashewnoten en dadels in de amandelmelk. Voeg de volgende ochtend de 3 eetlepels teffvlokken toe. Als het te dik is, verdun het met wat amandelmelk of yoghurt. Pureer een aantal frambozen en/of blauwe bessen en doe er wat chiazaad doorheen. Doe dit bij de havermoutpap en strooi er wat kokosrasp over. En voor de lekkerbekken nog wat geraspte pure chocolade! Eet smakelijk!
Voedingswaarde-analyse per 100g // 1595 KJ, 380 kcal
Samenstelling: glutenvrije havermout |
|
vetten |
7 g |
- waarvan verzadigd |
1 g |
- waarvan meervoudig onverzadigd |
3 g |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd |
3 g |
koolhydraten |
62 g |
- waarvan suikers |
4,5 g |
vezels |
7 g |
eiwitten |
13,1 g |
vitamine B1 |
0,6 mg |
vitamine B2 |
0,05 mg |
vitamine B6 |
0,12 mg |
vitamine B11 |
45 mg |
calcium |
70 mg |
ijzer |
4 mg |
magnesium |
120 mg |
fosfor |
400 mg |
kalium |
320 mg |
zink |
15 mg |
natrium |
5 mg |
koper |
0,2 mg |
water |
9,4 mg |
| Met de teff olliebollenmix van Teffcentre kunt u heerlijke glutenvrije oliebollen maken waardoor u extra kunt genieten van de jaarwisseling!
Koel en droog bewaren.
RECEPT
Ingrediënten: (alles op kamertemperatuur)
- 500 g teff oliebollenmix
- 25 g boter
- 30 g suiker
- 11 g droge gist of 35 g verse gist
- 5 g xanthaangom
- 20 g bakpoeder - snufje zout
- 550 g melk of sojamelk
- 450 g gewelde (drooggedepte) rozijnen
- zonnebloemolie
Bereiding:
Doe de gist in 20 ml lauwwarm melk. Mix de suiker, xanthaangom, bakpoeder, rozijnen en de oliebollenmix goed door elkaar. Maak de rest van de melk warm, voeg de boter toe en klop het mengsel 5 minuten op. Voeg vervolgens de melk met het gist en het melk-boter mengsel toe aan de droge ingrediënten. Laat de friteuse warm worden tot 180°C of verhit olie in een pan. Blijf het beslag goed doorroeren. Maak met gebruik van twee lepels of een ijslepel een mooie oliebol en bak het in de olie. Bij een gewicht van 25 g beslag is de baktijd ongeveer 4 minuten. Bak ca. 3 oliebollen per liter olie.
Tips: - Het is belangrijk de juiste olie te bruiken. Gebruik bijv. arachideolie of zonnebloemolie. - Als de oliebollen te vet zijn, kan dat komen doordat de olie te koud is, doordat het beslag te slap en/of te koud is en/of doordat het beslag te lang gerezen heeft. - Als de oliebollen niet gaar zijn, kunt u proberen minder water toe te voegen, minder vulling te gebruiken of kleinere oliebollen te maken.
EET SMAKELIJK EN EEN GEZOND 2017 GEWENST!
Voedingswaarde-analyse per 100g // 1408 KJ, 337 kcal
Samenstelling: teff, rijstebloem
|
|
vetten |
0,81 g |
- waarvan verzadigd |
0,27 g |
- waarvan meerv. onverz. vet |
0,27 g |
- waarvan enkelv. onverz. vet |
0,27 g |
koolhydraten |
74,86g |
- waarvan suikers |
0 g |
vezels |
3,2 g |
eiwitten |
4,72 g |
vitamine B1 |
0,19 mg |
vitamine B2 |
0,02 mg |
vitamine B3 |
0,34 mg |
vitamine C |
0,12 mg |
natrium |
57,9 mg |
kalium |
176,4 mg |
calcium |
61,7 mg |
fosfor |
148,6 mg |
ijzer |
2,08 mg |
magnesium |
81,2 mg |
zink |
1,97 mg |
cholesterol |
0 g |
water |
4,63 g |
| Droge korrelgist voor het bakken van een mooi glutenvrij brood.
Koel en droog bewaren. | <p>Lijnzaad is rijk aan vezels en omega 3. D... | Met deze koekjesmix geniet u van overheerlijke gezonde en glutenvrije teffkoekjes!
RECEPT Ingrediënten: - 125 gr koekjesmix - 50 gr harde boter - ± 40 ml water
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180ºC. Schaaf de boter door de mix. Voeg water toe en maak er een stevig deeg van. Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dikte. Steek hier vormpjes uit. (voor kerst b.v. kerstboompjes) Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min gaar.
Maak er bijvoorbeeld paaskoekjes van door ze b.v. te bestrijken met een laagje wit glazuur en gele en rode versiering( Dr. oetker).
Voedingswaarde-analyse per 100g // 1516 KJ, 362 kcal
Samenstelling: 50% teffmeel, 50% rijstebloem, kokosbloemsuiker, xanthaangom |
|
vetten |
1,4 g |
- waarvan verzadigd |
0,5 g |
koolhydraten |
77 g |
- waarvan suikers |
56 g |
eiwitten |
8,6 g |
|